Micropobles i esMONTAÑAS reclamen que es mantingui la suspensió dels efectes d’incomplir les normes de despesa per als ajuntaments de zones rurals

Micropobles i esMONTAÑAS reclamen que es mantingui la suspensió dels efectes d’incomplir les normes de despesa per als ajuntaments de zones rurals

Ambdues entitats han fet arribar ja la petició a la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda i aquest dimarts ho han traslladat a diferents grups al Congreso de los Diputados en el context del debat pressupostari. Donat l’anunci del Gobierno de mantenir la prórroga pressupostaria, aquest 2024 es manté l’aplicació de la regla de la despesa i les peticions es traslladaran al debat pressupostari de 2025.

 L’Associació de Micropobles de Catalunya i la Asociación Española de Municipios de Montaña comparteixen treballar per a reivindicar les necessitats dels municipis pitjor finançats, tant de muntanya com d’altres zones de l’estat.

Per tal de promoure millores legislatives han dirigit una carta a la vicepresidenta primera i ministra de Hacienda del Gobierno de España, Maria Jesús Montero, en la qual sol·liciten que la llei de pressupostos de 2024 contempli mantenir la suspensió dels efectes d’incomplir les normes de despesa per ajuntaments de les zones rurals. La petició es fa per aquells ajuntaments amb despeses liquidades en els capítol 1 a 5 de fins a 500.000€ i amb una situació financera sanejada. En aquesta línia, es proposa també ampliar el catàleg d’inversions considerades financerament sostenibles i poder destinar-hi el superàvit pressupostari sense haver de fer-ho a la reducció del nivell d’endeutament.

Així mateix, es demana que es corregeixi la diferència d’aportació als municipis en concepte de participació en els tributs de l’Estat amb pressupostos per sota del límit i s’aprovi una aportació de 100€ per habitant per als ajuntaments amb despeses liquidades en els capítols 1 a 5 de fins a 500.000€. A més, es sol·licita una compensació addicional a aquests municipis tenint en compte l’escassa població, l’extensió territorial i els nuclis que formen el municipi.

Des de Micropobles i esMontañas es considera que algunes d’aquestes mesures podrien aplicar-se de manera immediata i senzilla, donant mitjans als ajuntaments que gestionen les zones més despoblades del país per contribuir a revertir l’actual desequilibri. Totes dues entitats s’han ofert a treballar activament amb el ministerio de Hacienda per fer-ho possible. Paral·lelament i en  el context del  debat pressupostari de 2024, han traslladat la petició a diferents grups parlamentaris al Congreso de los Diputados. S’han mantingut trobades de treball amb els grups del PSOE, Sumar, PP, ERC, Junts per Catalunya, EH-Bildu i el PNV. Donat l’anunci del Gobierno de mantenir la prórroga pressupostària, aquest 2024 es manté l’aplicació de la regla de la despesa i les peticions es traslladaran al debat pressupostari de 2025.