La Setmana de la Pedra Seca aplega més d’un centenar d’activitats en la 4ª edició

La Setmana de la Pedra Seca aplega més d’un centenar d’activitats en la 4ª edició

Entre el 24 de novembre i el 3 de desembre la Setmana de la Pedra Seca serà novament paraigua d’activitats de descoberta, divulgació i aprenentatge al voltant d’aquesta tècnica i patrimoni. Amb més d’un centenar de propostes inscrites, destaca que pràcticament la meitat d’entitats organitzadores hi participen per primer cop. La celebració coincidirà amb el cinquè aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Divulgació, aprenentatge i descoberta són els tres grans eixos d’activitats dins la Setmana de la Pedra Seca. En la 4a edició de l’esdeveniment s’han superat novament el centenar de propostes entre les quals hi ha: exposicions, xerrades, jornades, sortides, tallers de construcció amb tècnica de pedra seca, tallers amb eines de realitat virtual, voluntariats de reconstrucció de marges i barraques o de neteja d’entorn de barraques. A més, hi ha moltes propostes de descoberta del territori i de les construccions de pedra seca a través de visites guiades, caminades, rutes teatralitzades o rutes combinades amb tastos de productes locals.

Entre el 24 de novembre i el 3 de desembre de 2023 s’han programat propostes arreu de Catalunya, la Comunitat Valenciana i Andorra. Entre les entitats organitzadores hi ha administracions, institucions, entitats públiques i privades, col·lectius i grups de voluntaris i voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni i ofici de la pedra seca. Enguany destaca especialment el fet que d’entre les 75 entitats organitzadores d’activitats, pràcticament la meitat participen per primera vegada a la Setmana de la Pedra Seca. “Creiem que això és símptoma de que creix l’interès per preservar el patrimoni de la pedra seca. També de que el recolzament de les administracions és essencial i de que el teixit associatiu del nostre país és indispensable per mantenir i  mostrar aquest patrimoni”, ha remarcat Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i membre de Micropobles.

Jordi Tarragó, membre de la Junta de l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha destacat la necessitat de destinar esforços en la preservació i divulgació del patrimoni i ha refermat el compromís de Micropobles amb la cultura i “amb totes aquelles accions que posen el focus en el territori i en el patrimoni del món rural”.

La vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Sandra Castro, ha destacat el valor de l’esdeveniment “que coincidirà amb el cinquè aniversari de la declaració d’aquesta tècnica com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO”.

Tota la informació i el mapa d’activitats pot consultar-se a www.setmanapedraseca.cat. L’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Ajuntament de Torrebesses impulsen un any més la Setmana de la Pedra Seca, que compta amb el suport i finançament de la Diputació de Lleida, així com amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de diferents entitats públiques i privades d’arreu del territori que contribueixen a la seva difusió.

Sobre la Setmana de la Pedra Seca

La Setmana de la Pedra Seca va néixer l’any 2020 de la mà de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya – ADRINOC. L’any 2022 Micropobles i l’Ajuntament de Torrebesses prenen el relleu en l’organització de l’esdeveniment amb l’objectiu donar veu i valor al patrimoni de pedra seca, el seu ofici i tècnica; així com l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca.