La Fira de Micropobles es converteix en altaveu del batec rural

La Fira de Micropobles es converteix en altaveu del batec rural

Més de 3.500 persones s’han apropat a Planoles per conèixer de manera directa les propostes de vint-i-cinc micropobles d’arreu de Catalunya.

L’Associació de Micropobles de Catalunya ha impulsat la segona edició de la Fira de Micropobles amb l’objectiu de posar el focus en la situació de les de poblacions de menys de 1.000 habitants del país. Més de 3.500 persones s’han apropat fins a Planoles al llarg de tot el matí de dissabte per participar a l’esdeveniment. Al llarg de tot el matí, vint-i-cinc ajuntaments d’arreu de Catalunya han tingut l’oportunitat de mostrar-hi els seus projectes en matèria educativa, d’habitatge, oferta turística i cultural, així com productes de proximitat.

Joan Solà, president de Micropobles, ha valorat molt positivament la bona acollida de la ira i ha recordat que un dels objectius de la fira és “posar de relleu la vitalitat dels micropobles i mostrar a la ciutadania que pot trobar-hi una opció de vida”. En aquest sentit, ha destacat que “seguirem treballant per l’equilibri i perquè els micropobles tinguin serveis dignes i siguin generadors d’oportunitats”.

Per la seva banda, el secretari de Governs locals i Relacions amb l’Aran de la Generalitat, David Rodríguez, ha destacat que “l’atenció als municipis rurals ha de ser una qüestió de país”. En aquesta línia, en el marc de la Fira de Micropobles ha anunciat que l’Estatut del Municipi Rural veurà la llum ben aviat.

David Verge, alcalde de Planoles, ha celebrat l’èxit de la convocatòria i ha reivindicat també la necessitat de “serveis de qualitat als micropobles, amés de rapidesa i l’adaptació dels tràmits a la realitat de les estructures del petits ajuntaments”.

El músic i compositor Manu Guix ha estat el padrí de la segona Fira de Micropobles i en la seva intervenció ha defensat la importància de fer arribar les propostes culturals a tots els punts del territori.

A banda de l’activitat a cada estand, la Fira ha acollit la presentació del festival “D’aquí estant veig una estrella”de Riudaura dedicat a la cançó de tradició oral, així com del  llibre ‘La Tira de rutes: 50 excursions pel Ripollès’ de Carme Freixa i Miquel Saña i del projecte “Camins de Pedra” de Tarrés. L’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà AMTU ha donat també suporta a l’esdeveniment i ha volgut formar-ne part presentant-hi les seves propostes al voltant del transport a demanda. Les persones visitants han pogut gaudir també de les actuacions de la Colla Bastonera del Masnou Ple de cops i de Mini-stress, l’Associació Empordanesa de Música Popular i Tradicional. A més, durant tota la jornada s’ha pogut practicar tir amb arc i jugar a bitlles catalanes.

Les poblacions participants a la segona Fira de Micropobles han estat: Argençola, Campelles, Castellfollit de la Roca, Castellolí, Granera, Gósol, Josa i Tuixén, Les Llosses, L’Estany, La Granadella, Massoteres, Pardines, Peramola, Pinós, Planoles, Riner, Riudaura, Setcases, Sant Miquel de Campmajor, Susqueda, Tarrés, Tiurana, Toses, Torre-serona i Vallfogona de Ripollès.