El Festival Itinera i la Fundació La Caixa obren una convocatòria d’artistes per potenciar la música dels micropobles

El Festival Itinera i la Fundació La Caixa obren una convocatòria d’artistes per potenciar la música dels micropobles

  • La convocatòria busca donar reconeixement als projectes musicals establerts en l’entorn rural i suposa un impuls per la detecció de talent
  • Les bandes guanyadores formaran part de la programació del Festival Itinera Parlem 2024 a tot Catalunya

El Festival Itinera i la Fundació ”la Caixa” impulsen per primera vegada una convocatòria oberta per a la selecció de bandes de música establertes en entorns rurals perquè puguin formar part de la programació del Festival Itinera 2024. Així ho han explicat avui durant la presentació del projecte a Lleida, on han fet una crida a la participació de bandes musicals del territori.

Aquest festival neix l’any 2021 per a donar a conèixer la realitat dels micropobles de Catalunya a través de la seva música per contribuir a la lluita contra la despoblació dels entorns rurals. Seguint aquesta premissa, el festival fa més de tres anys que impulsa el talent local donant suport a les llengües minoritàries mitjançant la música en un festival en el qual es poden trobar propostes de gèneres tan diversos com el jazz, el blues, el soul, el gospel o les músiques del món. “Per un artista local tenir oportunitats sempre és més complicat i un festival com el Festival Itinera brinda la possibilitat de poder tocar i actuar a espais únics com són les localitats on realment es percep aquestes ganes de cultura”, explica l’artista Bru que va participar l’any 2023 al Festival Itinera.

D’aquesta manera, amb una aposta per combatre la despoblació a través de la detecció del talent dels entorns rurals i la posada en valor de la proposta cultural que proveeix el territori català, el Festival Itinera i la Fundació ”la Caixa” conviden als grups dels 163 municipis lleidatans amb menys de 1.000 habitants a participar-hi. “Volem que aquesta convocatòria arribi a totes les persones, i especialment a aquells territoris que es troben en situació de vulnerabilitat. Entenem la cultura com a palanca de transformació social, i per això apostem per promoure el talent arreu del territori, més enllà de les grans ciutats”, destaca la responsable territorial a Catalunya de la Fundació ”la Caixa”, Patricia Alocén.

A través d’aquesta iniciativa, Itinera i la Fundació “la Caixa” busquen exercir com a catalitzadors per al desenvolupament i el reconeixement dels músics rurals, així com facilitar l’accés als circuits musicals generant noves oportunitats als músics residents en els micropobles de Catalunya. El president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Joan Solà Bosch, ha destacat que “Projectes com el Festival Itinera serveixen per donar a conèixer la realitat dels micropobles, el seu patrimoni i talent; a més de per reivindicar la possibilitat de viure amb plenitud també al món rural atenent els drets culturals de la població“.

La convocatòria estarà oberta des del 18 de març fins al 10 de maig, i la resolució es comunicarà el 3 de Juny de 2024. El Festival Itinera se celebrarà de l’1 de juny al 31 d’octubre de 2024 a tot Catalunya.

Més informació i inscripcions al web: https://www.festivalitinera.cat/convocatoria