Èxit de les Jornades “Els Micropobles: paisatge, urbanisme i identitat territorial”

dilluns 18 abril 2016

Organitzades per l'Observatori del Paisatge de Catalunya, les jornades van aplegar més d'un centenar de persones a Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany) el passat divendres 15 d'abril.

Seguint amb el programa establert, les Jornades “Els Micropobles: paisatge, urbanisme i identitat territorial” van tractar transversalment temàtiques vinculades a l'habitabilitat dels micropobles. Les ponències, però, van tenir un denominador comú: la reivindicació de la singularitat dels municipis menors de 500 habitants enfront de la urbanalització del territori i les seves legislacions. En aquest sentit, es va parlar de gestió urbanística, del paisatge com a element d'identitat territorial, de les eines disponibles i necessàries per al desenvolupament local i de la implicació de la ciutadania en la creació de recursos. L'Associació Prioritat va posar sobre la taula el seu cas: una candidatura per a que la comarca del Priorat rebi el reconeixement de la UNESCO sorgida de la base i de l'acció popular (veïns, pagesos, autònoms, etc.). Després d'encetar un debat, on va aparèixer també la qüestió de l'Escola Rural, els assistents van poder dinar i agafar empenta per la segona part de la jornada. A la tarda, les ponències es van centrar en la transició energètica i l'impacte de la sostenibilitat al territori, en les estratègies de repoblament a partir d'activitats culturals i artístiques, i en els valors vitals del paisatge. Precisament, aquesta última intervenció va ser a càrrec de Marc Serena (Microcatalunya), qui va fer un repàs dels 14.000 km recorreguts arreu del territori visitant micropobles catalans i coneixent-ne la seva realitat, amb el suport de l'AMC.

Membres de l'Associació de Micropobles de Catalunya van participar activament com a ponents: Ramon Bonaterra (alcalde de Vilamaniscle i vicepresident-secretari de l'AMC), Maria Crehuet (ex-Presidenta de l'AMC i membre del Col·lectiu per a un Model Energètic i Social Sostenible) i Núria Albà (ceramista de Senan i cofundadora de l’Associació); així com l'actual Presidenta, M. Carme Freixa (alcaldessa de Vallfogona del Ripollès) va presentar el seminari a l'inici i en va moderar el debat final.

Les jornades van servir per posar en comú problemàtiques i realitats, i també per a crear sinergies entre els assistents, tant a títol individual com nivell institucional i de representació dels micromunicipis. La sensació general que es va poder copsar un cop finalitzades les jornades va ser d'orgull de formar part d'aquesta realitat i de voluntat per prosperar i fer partícips els micropobles de la presa de decisions com a país, més enllà d'allò local.

Storify de la jornada creat per Microcatalunya

Àlbum de fotos (per Lluís Soler)

'Micropobles: canvi de paradigma' Reflexió de Joan Nogué a l'ARA

programa_micro