Dossier sobre micropobles al diari ARA: 'Desaparició, fusió o més ajudes?'

dilluns 25 gener 2016

El diari dedica 8 pàgines a la realitat dels municipis de menys de 500 habitants.

El diumenge 24 de gener de 2016 serà recordat per molts municipis menors de 500 habitants com el dia que van fer aparició a la palestra mediàtica. L'ARA, un dels diaris més llegits pels catalans i les catalanes, ha volgut dedicar un dossier de 8 pàgines a les diferents realitats dels micropobles.
Sota el títol "Micropobles: desaparició, fusió o més ajudes?" s'exposen quatre situacions que dificulten la vida a les zones menys poblades del territori i que, des de capitals de província -i, fins i tot, de comarca,- es desconeixen. Són els casos de Santa Maria de Miralles (Anoia), situat a una zona fosca de cobertura; Vilamacolum (Alt Empordà), on el metge només passa cada quinze dies; El Cogul (les Garrigues), amb l'escola a punt de tancar per manca d'alumnat, i Senan (Conca de Barberà), on no disposen d'aigua potable.

El dossier compta amb declaracions de la presidenta de l'Associació i alcaldessa de Vallfogona del Ripollès, M. Carme Freixa, i del geògraf Jesús Burgueño.
Inclou també una pàgina contextualitzant els micropobles en el debat sobiranista, amb l'exemple de la creació de noves comarques (Moianès i Lluçanès) i l'afectació que això té en la vida diària dels habitants de la zona. A més, presenta una anàlisi demogràfica de la població catalana, i trasllada el tema municipalista a d'altres països europeus: França, Itàlia i Alemanya.

Micropobles: desaparició, fusió o més ajudes?
Micropobles a Europa: una realitat diversa amb força similituds

Aprofitem per recordar també el bonic text que l'amic Carles Capdevila ens va dedicar amb motiu de la seva presència a la I Convenció de Micropobles el 29 de novembre de 2014, a Pira:
Micropoders que fan més ric i divers el país