'Eleccions i micropobles' - Maria Crehuet

dimecres 25 març 2015

Article de la Presidenta de l'AMC publicat al setmanari Empordà el 24/03/2015

Eleccions i micropobles

S'acosten les eleccions municipals i molts pobles petits tenen problemes per fer llistes. La vida social ha canviat molt. Abans tot es coïa al poble: a la plaça, al cafè, al carrer amb les cadires a fora i la tertúlia veïnal. Ara, però, la vida es més diversa, més global. Les persones es comuniquen amb d'altres arreu del món. Les amistats poden anar molt més enllà del poble on els veïns comencen a ser com els de ciutat. Al poble es saluden al carrer, a ciutat a l'ascensor... I els veïns en tenen prou amb un nivell de vida digne on hi hagi el màxim de serveis i comoditats possibles.
Estar en un ajuntament de poble petit vol dir dedicació i cap retribució -o molt minsa- a canvi de posar-hi temps lliure i familiar i estar les 24 hores a disposició: no hi ha brigada, ni policia municipal ni cap d'aquests serveis permanents que hi ha a les ciutats. No obstant, en general, tot rutlla. Els electes estan alerta i els veïns també. Al menys fins ara això ha funcionat així.
Però ara sembla que les coses han canviat. Les normatives cada vegada són més estrictes, més globals i més complexes, sovint, fins i tot, sense tenir en compte les peculiaritats d'aquests municipis (un 30% dels que conformen Catalunya, que gestionen vora un 40% del territori català i on hi viuen, tot just, l'1'8% dels habitats del país), i el ciutadà veu complicat el fet d'implicar-s'hi. En general aquests veïns no són professionals de l'administració ni provenen de càrrecs tècnics. Una gran majoria viuen de l'agricultura i la ramaderia, d'altres són petits artesans o autònoms de rams diversos. Tots amb moltes hores de feina, i a les seves hores lliures no els ve de gust de lidiar amb la complicació de tantes lleis i normes administratives. En canvi, a les ciutats o pobles grans, les llistes es multipliquen. Em deien que a Torredembarra -municipi de la costa tarraconense on hi ha hagut un conegut cas de corrupció municipal- sembla que s'hi preparen 19 llistes.... 19!! per a un consistori de 17 regidors... i només que 17 llistes tregui un regidor, hi haurà un meravellós parlament ciutadà... si és que són capaços d'aparcar interessos i personalismes per treballar per la vila.
Però pels petits -m'ho han comentat molts companys de micropobles d'arreu del país- el temps per tancar llistes s'acosta i ningú s'hi apunta. Al final, les grans administracions aconseguiran per passiva allò que no s'han atrevit a fer per activa: eliminar els municipis petits!!

Maria Crehuet
Ordis, a 21 de març del 2015