
17 jul. Micropobles celebra l’aprovació de l’Estatut dels Municipis Rurals i insta a fer-ne un desplegament urgent dotat de recursos
L’Associació de Micropobles destaca que el consens al voltant de l’aprovació de l’Estatut dels Municipis Rurals marca una fita històrica al país i situa Catalunya al capdavant de la defensa del món rural. L’entitat celebra l’aprovació i posa el focus en la necessitat de calendari de desplegament i dotació de la norma per contribuir a muscular a més de la meitat dels ajuntaments de Catalunya i afavorir la igualtat d’oportunitats per la ciutadania.
L’Associació de Micropobles de Catalunya (MdC) celebra l’aprovació de l’Estatut dels Municipis Rurals i destaca que el consens mostrat al Parlament de Catalunya al voltant de la llei marca una fita històrica al país i situa Catalunya al capdavant de la defensa del món rural. El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres una norma llargament reivindicada per Micropobles, que suposa el reconeixement jurídic de la singularitat dels ajuntaments rurals i que incorpora, per primera vegada, la ruralitat com a criteri en el sistema de governs locals.

Per Micropobles l’Estatut ha de ser una eina real i eficaç per revertir les desigualtats i garantir l’equitat territorial, la igualtat d’oportunitats i la qualitat de vida al món rural. Per aquesta raó, demana compromís al Govern per establir un calendari clar de desplegament de l’Estatut amb una dotació de recursos adequada. En aquest sentit, MdC es compromet a treballar colze a colze amb el Govern i la resta d’entitats municipalistes per consensuar els terminis d’aplicació de la llei.
Joan Solà, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Riner, ha destacat que l’Estatut “no és un privilegi, és una eina de justícia per revertir el mapa de la fragilitat municipal al món rural i el primer pas cap a un equilibri territorial real”. “L’Estatut ha de marcar l’inici d’una nova etapa per garantir la igualtat d’oportunitats i no podem deixar que quedi en un calaix. El repte ara és del desplegament, necessitem terminis clars, finançament i voluntat política”, ha afegit Solà.
L’Estatut introdueix per primera vegada un marc diferenciat per als municipis rurals, estableix un finançament específic, preveu una fiscalitat adaptada al medi rural i, entre altres, compromet l’acció de govern a corregir desequilibris històrics. Per a l’Associació de Micropobles de Catalunya, l’aprovació de l’Estatut és el punt d’inflexió per convertir el món rural en part de la solució a grans reptes de país com l’habitatge o el desenvolupament econòmic. Per tot plegat, Solà ha insistit en que “el món rural té pressa perquè cada ajut que perdem per manca de tècnics o cada projecte que no podem executar per qüestions burocràtiques és una oportunitat perduda pel territori”.
El president de Micropobles ha fet una menció especial a totes aquelles persones que han cregut en aquest projecte des del primer dia, especialment als membres de l’Associació que ja l’any 2018 van posar sobre la taula una primera proposta d’Estatut, així com a la resta d’entitats municipalistes, responsables polítics i organitzacions del món rural que han contribuït a fer-lo realitat. Representants de Micropobles, alcaldes i alcaldesses de municipis de menys de 1.000 habitants, han assistit aquest dimecres a la sessió de debat i votació de l’Estatut dels Municipis Rurals al Parlament de Catalunya.

FOTO: Parlament de Catalunya