Oportunitat500

Reunió del programa d’acollida Oportunitat500 per buscar voluntaris/es.

Oportunitat500

Els micropobles ens volem posicionar en l’acollida de persones migrades i refugiades. Fins ara, tota l’acollida s’ha centralitzat en capitals de província, i des dels micropobles, o fins i tot del món rural català, volem construir una veu pròpia col·lectiva i amplificar-ne el so en aquesta acollida. Actualment, ens trobem en un punt on, des de diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, es vol posar focus i escoltar el món rural.

Els micropobles de Catalunya volem generar processos col·lectius i participatius on puguem escollir cap a on volem anar dins del nostre territori, generant els nostres propis projectes. Oportunitat500 és un projecte pioner impulsat conjuntament per l’Associació de Micropobles de Catalunya (MdC), el Departament d’Igualtat i Feminismes (IFE) i el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), dins el marc del Programa del SOC de suport a la implementació de les Polítiques Actives d’Ocupació en municipis de menys de 500 habitants de Catalunya (SOC – MICROMUNICIPIS).

L’objectiu d’Oportunitat500 busca que els micropobles de Catalunya donin resposta a l’acollida de persones migrades i refugiades. Per això, el programa compta amb el següent desplegament: Contracte i formació de les persones acollides (amb pressupost del SOC). Seguiment de les persones acollides i dels ajuntaments (MdC). Complementàriament, implementarem el programa de mentoria, que permetrà fer un acompanyament des del voluntariat per part de veïnes i veïns a les persones acollides i impulsarem la creació d’iniciatives i projectes propis al territori ja que partim de la idea que el territori és sobirà i responsable de les seves accions. D’aquesta manera, el territori imaginarà, implementarà i emprendrà projectes concrets vinculats a Oportunitat500. Les persones participants d’aquest projecte han seguit un procés de sensibilització que ha tingut una durada de dos mesos.

En aquest procés acompanyat per l’Associació de Micropobles de Catalunya les persones prenien decisions que fomentaven la seva autonomia amb l’objectiu de veure els micropobles com una opció de vida. En aquest procés se’ls ha explicat què és Catalunya i què són els micropobles, i finalment han pres la decisió de desplaçar-se.

 


Pressupost: 189.000€


Data d’inici: 30 de setembre de 2022


Data de finalització: 30 de setembre de 2023


Amb el suport de:

 

Enllaços d’interès:

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/diversos-pobles-de-catalunya-acullen-refugiats-a-qui-donen-feina-i-habitatge/video/6181871/

https://www.lavanguardia.com/encatala/20221024/8578924/marxa-programa-per-arrelar-refugiats-pobles-petits.html