
20 juny El projecte educatiu ‘Gara OpenLAB’ arriba a més de 10.000 persones i facilita material didàctic les escoles rurals
- “Gara OpenLAB” ha recorregut 32 centres escolars, on han participat 700 estudiants i 59 docents s’han format per dur a terme les activitats. A més, més de 8.200 persones han visitat l’exposició itinerant i unes 1.300 persones han conegut el projecte a través dels esdeveniments dels quals ha format part aquesta iniciativa educativa.
- A través de les maletes interactives, les sessions formatives per al professorat, els manuals didàctics, les exposicions i els esdeveniments, el projecte “Gara OpenLAB” ha explorat noves vies de divulgació sobre un tema d’actualitat: la sostenibilitat energètica.
• El projecte, organitzat per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, s’ha desenvolupat entre l’1 de juliol de 2024 i el 30 de juny de 2025
Més de 10.000 persones han experimentat i après sobre sostenibilitat energètica gràcies a “Gara OpenLAB”, una iniciativa impulsada per l’IREC amb la col·laboració de la FECYT del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades. El projecte s’ha dut a terme entre juliol de 2024 i juny de 2025 i ha comptat amb exposicions, esdeveniments, maletes interactives, sessions formatives per al professorat i manuals didàctics específics.
“Gara OpenLAB” ha visitat 32 centres educatius de les quatre províncies catalanes, apropant la sostenibilitat energètica a 700 estudiants de primària, secundària i educació especial. A més, 59
docents s’han format per continuar treballant aquesta temàtica a les aules mitjançant recursos didàctics innovadors. L’exposició itinerant ha rebut més de 8.200 visites, i unes altres 1.300 persones han conegut el projecte a través d’esdeveniments i activitats paral·leles. En total, més de 10.200 persones han participat en aquesta experiència pionera.
El cor del projecte són les maletes interactives, dissenyades per experimentar de forma pràctica conceptes clau com l’eficiència energètica, el confort tèrmic o la qualitat de l’aire. Aquestes maletes, juntament amb manuals didàctics adaptats a cada etapa educativa, han permès portar la ciència i la tecnologia energètica a tot tipus de centres, inclosos els situats en entorns rurals. Per al seu desenvolupament, l’IREC ha comptat amb la col·laboració d’experts en didàctica d’Eduxarxa i de la Universitat de Barcelona (UB), garantint la qualitat pedagògica dels continguts. “Amb ‘Gara OpenLAB’ hem aconseguit que milers d’estudiants, docents i famílies experimentin de forma pràctica la ciència que impulsa la transició energètica. Volem que cada persona entengui el seu paper clau per assolir un futur més sostenible”, afirma Anna Magrasó, impulsora de la iniciativa a l’IREC.
Una plataforma per a la participació ciutadana
“Gara OpenLAB” consolida l’aposta de l’IREC per obrir la recerca a la societat i fomentar la participació activa de la ciutadania en la ciència. A més de la feina als centres escolars, el projecte s’ha presentat en museus i centres culturals mitjançant l’exposició itinerant “Gara i l’energia que ens envolta” al Museu Darder de Banyoles (Girona), el Centre Cívic l’Estació del Vendrell (Tarragona), l’Auditori Barradas de L’Hospitalet de Llobregat i el Centre Cultural Bellvitge-Gornal (Barcelona). També s’ha donat a conèixer en esdeveniments de referència com el Saló de l’Ensenyament o el Campus Gutenberg CosmoCaixa, arribant a públics de totes les edats.
Centres educatius participants
En total, 32 centres de Girona, Barcelona, Tarragona i Lleida han acollit la maleta itinerant a les aules de “Gara OpenLAB”. Entre ells hi ha:
• A Girona: Institut Pere Alsius, Josep Brugulat i INS Pla de l’Estany (Banyoles), Escola Finestres (Mieres) i Centre de Formació d’Adults Es Piteus (Blanes)
• A Barcelona: Escola Univers, Escola Patronat Domènech, Institut Francisco de Goya i Escola Concepció (Barcelona), Institut Can Peixauet (Santa Coloma de Gramenet), EIS Damià Campeny (Mataró) i Escola Norai (L’Hospitalet de Llobregat)
• A Tarragona: Institut Escola Àngel de Tobies (El Vendrell), INS Falset i Escola Antoni Vilanova (Falset), Institut Escola 3 d’Abril (Móra la Nova), Escola CEIP Montsant (Ulldemolins), Escola Garbí (Poboleda), Escola Pública Onze de Setembre (Masroig), Escola Rossend Giol (Porrera) i Escola Sarraí (Bellmunt del Priorat)
• A Lleida: Escola Porcel Cervera de L’Espluga Calba, Escola Abat Ruera de Puiggròs (ZER Pedrera), Escola Els Aubis de l’Albi, Escola El Cèrvol de Cervià de les Garrigues i Escola Sant Bonifaci de Vinaixa (ZER RIU SET), Escola Pública Timorell de Castelldans, Escola Pública Mare de Déu de Montserrat de l’Albagés (ZER Vall de l’Aranyó), Escola Sant Jaume de La Granja d’Escarp, Escola de Massalcoreig, Escola Otogesa de Maials i Escola Arc d’Adà de Llardecans (ZER L’Oliver).
Ha estat molt important comptar amb la col·laboració activa d’agents del territori com l’OCTE del Priorat (Tarragona), la iniciativa Almia i l’Ajuntament d’Almatret (Lleida) per apropar les maletes
a l’entorn rural de les dues províncies, així com la col·laboració estratègica amb el CRP del Baix Camp i el Departament d’Educació de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat. A més, aquest
projecte ha comptat amb el suport institucional de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), l’Institut Català d’Energia (ICAEN), l’Associació de Micropobles de Catalunya i la Paeria de Balaguer.

Gara OpenLAB (FCT-23-19465) compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.