Publicada la convocatòria d’un programa de subvencions per a contractar persones refugiades en micropobles

dimecres 11 maig 2022

L'objectiu del Programa Micromunicipis és millorar l’ocupabilitat de les persones refugiades o sol·licitants d’asil i facilitar la seva inserció laboral i social. Aquestes subvencions també busquen dinamitzar la vida dels micropobles, molts dels quals estan en risc de perdre població.

A finals de l'any 2020 Micropobles i el SOC van signar un conveni marc de col·laboració per desenvolupar polítiques actives d'ocupació adaptades a la problemàtica del món rural. Des d'aleshores s'ha estat treballant en aquesta línia, adaptant-la a les circumstàncies i al context actual.

En dia 11 de maig de 2022, el Departament d’Empresa i Treball, a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), ha publicat la convocatòria d’un programa de subvencions per a la contractació de 30 persones refugiades en municipis de menys de 500 habitants de Catalunya (Programa Micromunicipis). L’objectiu d’aquest nou programa és millorar l’ocupabilitat de les persones refugiades o sol·licitants d’asil i facilitar la seva inserció laboral i social en aquests pobles. Aquestes subvencions també busquen dinamitzar la vida dels petits pobles que han perdut població.

La convocatòria destinarà 983.133 euros, i els contractes seran de 12 mesos a jornada completa. El programa també preveu actuacions de formació en competències transversals (com per exemple, gestió de les emocions, habilitats socials, treball en equip o alfabetització informàtica) i també actuacions d’acompanyament i suport per part de personal tècnic especialitzat en l’atenció sociolaboral a persones refugiades i migrades.

Es preveu realitzar 30 contractacions, que poden ser a persones que tinguin concedida la protecció internacional (Estatut de Refugiat o bé la Protecció Subsidiària), persones que tinguin concedida la protecció humanitària amb autorització de residència i de treball, o persones amb permís de residència i autorització de treball. Prèviament a la contractació laboral hauran d’estar inscrites al SOC com a demandants d’ocupació. Els contractes laborals s’hauran de formalitzar abans de l’1 d’octubre de 2022.

Els ajuntaments dels municipis interessats poden sol·licitar la subvenció del SOC a partir del 12 de maig i fins al dia 10 de juny. Hauran d’oferir suport, a les persones beneficiàries i a les seves famílies, en la recerca d’habitatge al municipi i en tot el seu procés d’integració social i laboral.

Des de l'Associació de Micropobles es compta amb un equip tècnic per assessorar i ajudar aquells municipis interessats en sol·licitar la subvenció que els acompanyaran en tot el procés en cas de ser escollits.

En declaracions de Xavi Camps, responsable de la sectorial d'Acció Social de l'Associació: 'Aquesta convocatòria genera acció social però també oportunitats en el territori per l'equilibri territorial, riquesa, arrelament, entre molts altres.'

Per a més informació:
- oportunitat500@micropobles.cat (Magaly Castañeda)
- acciosocial@micropobles.cat (Xavi Camps)

Programa Micromunicipis Resolució convocatòria 2022