Unió de Pagesos i l’Associació de Micropobles acusen el govern central de trencar el seu compromís perquè l’Església retorni tots els béns immatriculats de manera irregular

dimarts 25 gener 2022

Les dues entitats reclamen a l'Administració que inclogui la totalitat de les propietats inscrites per la jerarquia eclesiàtica entre els anys 1947 i 2015

Unió de Pagesos i l’Associació de Micropobles de Catalunya denuncien l’incompliment que el PSOE i Unidas Podemos han fet del seu programa electoral en relació a les immatriculacions de béns per part de l’església, així com la ruptura del compromís amb el programa de govern de coalició exposat en el discurs d'investidura i en què el president del govern espanyol Pedro Sánchez es va comprometre a fer modificacions legislatives per revertir les immatriculacions de béns per part de l’Església.

Les dues entitats fan aquestes valoracions arran de la les declaracions fetes ahir dilluns pel president Sánchez i el president de la Conferència Episcopal i arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, en què l’Església admetia la immatriculació irregular de més d’un miler d’immobles i es comprometia a retornar-los als seus propietaris.

El sindicat i l’associació alerten que els llistats de béns immatriculats elaborats pels governs català i espanyol són incomplets i que oculten la dimensió real d’aquesta problemàtica, reflectint tan sols una part dels béns adjudicats irregularment a favor de l’Església. De fet, ambdues parts denuncien que en el llistat de 34.961 béns que el govern central va entrar al Congrés no s’hi reflectien les immatriculacions fetes entre els anys 1947 i 1998, motiu pel qual la xifra real s’estima molt superior. En aquest sentit, les entitats reclamen a l’Administració que es dugui a terme un recompte més exhaustiu i que tingui en compte les propietats inscrites irregularment entre els anys 1947 i 2015 i que publiqui finalment les notes simples del registre de la propietat relatives a aquests béns.

Al mateix temps, l’Associació de Micropobles de Catalunya i Unió de Pagesos denuncien també la política impulsada per l’aleshores vicepresidenta del govern central Carmen Calvo, qui va donar la problemàtica de les immatriculacions per tancada en fals amb la publicació d’aquest llistat incomplet i va deixar les possibles reclamacions judicials en mans dels ajuntaments i dels afectats a títol particular, abocant-los a recórrer a la via judicial i indultant les pràctiques irregulars fetes per la jerarquia eclesiàstica.

En el cas de Catalunya la resolució d’aquest problema també es veu llunyana. Així, encara que Unió de Pagesos va comparèixer l’any 2018 a la Comissió de Justícia del Parlament i va demanar per escrit a la consellera de Justícia Ester Capella les notes simples del registre de la propietat, el govern no va atendre les nostres peticions. En comptes d’això, el govern de la Generalitat va publicar un llistat amb 3.722 immobles immatriculats a nom de l’Església, llistat que el sindicat i l’Associació de Micropobles de Catalunya sospiten que en realitat s’hauria d’enfilar per sobre de les 8.000 immatriculacions. Per aquest motiu, les dues entitats anuncien que aniran de nou al Parlament català per tal de reclamar la publicació d’aquestes notes simples i descobrir la dimensió real d’aquesta pràctica a casa nostra.

Més informació: Marcel Colell, portaveu de l'Associació de Micropobles de Catalunya (607.918.944) // Joan Casajoana, responsable d’Immatriculacions de l’Església d’Unió de Pagesos (639.383.271)