L’escola El Bosc de Mont-Ral i el festival Espurnes Barroques guanyen els premis en la categoria de patrimoni rural a micropobles

divendres 21 desembre 2018

L’escriptor i periodista Martí Gironell ha conduit la cerimònia, que s’ha realitzat al Caixafòrum de Girona, i que ha comptat amb la presència de l’Honorable Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Teresa Jordà.

L’auditori del Caixafòrum de Girona ha estat l’escenari de l’acte d’entrega dels III Premis Món Rural, que reconeixen la tasca de representació i valorització del món rural des dels àmbits de la narrativa, la investigació, el periodisme i els projectes de dinamització del territori. Els premis, promoguts per la Fundació Món Rural amb el suport del Grup ARGAL, la Universitat de Lleida i l’associació de Micropobles de Catalunya, han reconegut diversos projectes que han impulsat la recuperació de zones rurals. La cerimònia d’entrega ha estat conduïda pel popular escriptor i periodista gironí Martí Gironell, i ha comptat amb la participació de l’Honorable consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Govern de la Generalitat, Teresa Jordà; la presidenta de l’Associació Catalana de Micropobles, Carme Freixa; i el director de la Fundació Món Rural, Marc Riera.

L’escola El Bosc de Mont-Ral ha guanyat el premi “Patrimoni Rural a Micropobles”, com a exemple de recuperació d’un centre educatiu que ha revolucionat el municipi i està generant el repoblament del territori. D’altra banda, el festival Espurnes Barroques que se celebra als pobles de Riner, Pinós, La Molsosa, Calonge de Segarra, Pujalt, Sant Ramon, Estaràs, Sant Mateu de Bages i Súria s’ha endut el premi “Patrimoni Rural a altres zones rurals”, com a reconeixement a la singular proposta cultural d’aquest festival de música i experiències en espais d’alt valor patrimonial, amb el barroc com a fil conductor, 20 anys després dels terribles incendis que van assolar aquests indrets.

Per altra banda la tortosina Anna Zaera ha estat premiada en la categoria de periodisme pel reportatge “La revolució dels afectes kilòmetre 0”, un retrat de la diversitat afectiva-sexual al món rural que trenca tòpics i ressalta la transversalitat del territori. L’osonenc Francesc Roma
ha guanyat el premi d’assaig amb el seu treball “Els molins hidràulics”, un exhaustiu estudi del paper d’aquestes construccions en el món rural des de temps remots que anava més enllà de la funció agrària. Finalment el vigatà Joan Roca ha estat reconegut amb el premi de narrativa gràcies a l’obra “Olor a Resclosit”, una novel·la d’intriga sobre l’assalt violent a masies aïllades del territori que a la vegada tracta temes com la neoruralitat i el despoblament. Les obres de narrativa i assaig seran publicades gràcies a l’acord subscrit entre la Fundació Món Rural i l’editorial Cossetània.

Mencions especials
A part dels guanyadors, en pràcticament totes les categories dels premis hi ha hagut menció especial per a projectes rellevants. Pel que fa a l’assaig, s’ha reconegut el treball “L’agricultura social a Catalunya”, dirigit per l’Equip de Recerca en Agricultura Social (ERAS-UAB) del departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’obra és la continuació de la que en l’edició anterior va guanyar aquesta categoria. Pel que fa a la categoria de patrimoni rural, les mencions han estat per als ajuntaments d’Alpens i Tremp, el primer pel projecte “La Ruta de l’Alforja” i la recuperació aquesta activitat econòmica tradicional, i el segon per “Al teu gust”, una proposta de promoció i difusió del patrimoni agroalimentari del Pallars.

Grans professionals com a jurat
Un any més el jurat dels premis Món Rural ha estat format per grans professionals de diversos àmbits. En la categoria de periodisme han valorat les obres Karma Peiró, Maite Curto i Ares Escribà. Pel que fa l’assaig els encarregats de la deliberació han estat Núria Garcia Quera, Lourdes Viladomiu i Toni Orensanz. El jurat de la categoria de narrativa ha estat format per Martí Gironell, Antoni Pladevall i Andreu Carranza. Pel que fa la categoria de patrimoni rural, el jurat l’ha composat Carme Freixa, Gemma Carbó i Joan Reguant.