Nova convocatòria dels premis ‘Món Rural’, que busquen promoure la visibilitat del món rural català

dilluns 7 maig 2018

Enguany, amb la incorporació de la categoria Micropobles i amb representació de l'Associació entre els membres del jurat

La presentació de les obres originals a la tercera edició dels guardons impulsats per la Fundació del Món Rural es podrà realitzar fins al 20 de juliol de 2018. El veredicte es coneixerà abans de 6 mesos.

La Fundació del Món Rural convoca i organitza la IIIa edició dels Premis Món Rural, que tenen com a objectiu promoure la visibilitat del fet diferencial del món rural català incidint en el camp de la literatura, del pensament, el periodisme i el patrimoni rural. Enguany es conserven els guardons ja existents -per a les categories de Narrativa, Assaig i Periodisme- i a més s’hi afegeix una categoria nova, relativa al Patrimoni Rural. Segons el director de la Fundació del Món Rural, Marc Riera, ‘la creació d’una nova categoria en aquests premis, respon a la necessitat de reconèixer l’esforç d’empreses i entitats que contribueixen al desenvolupament local, a partir de la valoració i l’aprofitament sostenible del patrimoni a les zones rurals’.

Quatre categories per posar en valor el món rural
El premi periodístic vol reconèixer el paper dels informadors que tractin d’una manera més acurada el món rural. Es pretén impulsar el tractament transversal i contrastat, plural i veraç de les informacions referides a aquest àmbit i que defugin dels tòpics. En el cas de l’assaig es vol promoure la reflexió i la creació de pensament sobre el món rural, així com reconèixer els estudis vinculats a aquest àmbit elaborats des de les més diverses disciplines. La categoria de narrativa vol promoure la creació literària i de referents imaginaris vinculats al medi rural, i finalment, la categoria de patrimoni rural vol premiar aquells projectes o actuacions que, mitjançant el reconeixement i la valorització del patrimoni, han contribuït al desenvolupament local. Aquesta darrera categoria es divideix en dues modalitats: Micropobles i Altres Zones Rurals.

El termini de presentació dels originals s’acaba el 20 de juliol i cadascun dels premis està dotat amb 1.500€, excepte en la categoria de Periodisme,en què la dotació és de 750 euros. Cada modalitat té el seu jurat, format per personalitats vinculades a la literatura, el periodisme oel territori. Entre els jurats ja confirmats trobem els escriptors Andreu Carranza, Toni Orensanz, Martí Gironell, Antoni Pladevall o Núria Garcia Quera. En la categoria de Patrimoni Rural comptem amb la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, el consultor de patrimoni Joan Reguan i la presidenta de l’Associació Micropobles, Carme Freixa. El veredicte del jurat es coneixerà en un termini màxim de sis mesos un cop tancat el termini de presentació d’originals.

La convocatòria i organització d’aquests guardons compta amb el suport de l’Associació Catalana de Micropobles, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la Universitat de Lleida i l’empresa Argal Alimentación S.A.

Les obres guardonades en els darrers premis es poden trobar a les llibreries

Les obres guanyadores en les categories d’assaig i narrativa de la segona edició dels Premis Món Rural es van publicar fa pocs mesos gràcies al conveni entre l’editorial Cossetània i la Fundació del Món Rural. Es tracta de l’obra de narrativa ‘La força de les paraules’,de l’autora Miracle Sala i l’assaig 'L'Agricultura Social a Catalunya, Desenvolupament local i ocupació per a col·lectius en risc d'exclusió social', escrit per l'equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona Carles Guirado, Antoni F. Tulla i Natàlia Valldeperas. De la mateixa manera que les obres guardonades en l’anterior edició, els guanyadors en les categories de Narrativa i Assaig es publicaran properament sota el segell de l’editorial Cossetània.

Bases_iiia_edicio_mon_rural