L'Escola Rural: 25 anys d'un model. Commemoració a Alfés

divendres 25 març 2016

Alfés celebra els 25 anys de la seva escola, pionera en el model d'Escola Rural-ZER, ara ja extès en més de 100 municipis del territori.

La commemoració es divideix en dues jornades:
Dissabte 9 d'abril -> projecció d'audiovisuals i exposicions dedicades a l'escola rura. Taula rodona sobre l'evolució en la implantació del model amb veus expertes en ensenyament i ruralitat, entre les quals hi haurà la Presidenta de l'AMC, M.Carme Freixa.


Crònica de la Presidenta de l'AMC, M.Carme Freixa, sobre la jornada del 9 d'abril:

En un edifici ple de llum i plantes i amb les parets plenes de fotografies sobre l’hort, projectes de plàstica i molts diplomes de premis i reconeixements, es va desenvolupar amb més d’una cinquantena de participants la jornada amb l’escola d’Alfés com a protagonista i exemple de l’escola rural dels nostres dies.

Després d’un audiovisual preparat per alumnes i professors d’Alfés sobre els 25 anys de l’Escola i una cantada dels alumnes, la taula rodona va servir per fer un repàs a l’evolució de l’escola rural i per mostrar el seu dinamisme i la seva imbricació en els municipis i el seu futur.
Des de l’AMC es va destacar que l’escola rural d’avui no té res a veure amb l’escola de fa 30 anys amb un sol professor i mitjans precaris. Avui les escoles rurals disposen de professorat especialitzat i de recursos que moltes escoles urbanes ni somien. De fet, quan s’ensenya a visitants de fora dels micropobles sovint en marxen admirats i amb una mica d’enveja.
Avui poc més d’un terç dels micropobles disposen d’Escola però des d’aquests ajuntaments es fa una aposta decidida per mantenir-la, tant fent-hi aportacions econòmiques com implicant-la en tota la vida social i festiva del municipi.
Des de la Direcció General d’Ensenyament Primari es va destacar que sempre s’ha vetllat per mantenir i millorar l’escola rural, des d’accions amb les universitats per oferir formació en escola rural a tots els estudiants de magisteri, la taula de Rurals per intercanviar experiències i problemàtiques o el pla experimental d’incorporació de P1 i P2 per evitar que els nens i nenes comencin la llar d’infants en altres municipis i després no entrin a l’escola del municipi que ha començat aquest curs. Actualment hi ha 87 ZERs amb 277 escoles que acullen 10.579 alumnes i 1.474 mestres.Dissabte 16 d'abril -> cantada, parlaments i lectures a càrrec d'alumnes i ex-alumnes de l'escola.

Us adjuntem el programa per a que en tingueu més informació.

programa 25 anys Escola Alfés