Reunions de l'AMC amb diputacions i grups polítics

dijous 4 febrer 2016

Durant el primer semestre de 2016, l'AMC explica el seu projecte a les diputacions i els grups polítics.

A 4 de febrer de 2016, l'Associació de Micropobles de Catalunya i la Diputació de Barcelona s'han reunit a la capital catalana.
L'Associació ha estat representada per la Presidenta i alcaldessa de Vallfogona del Ripollès, M.Carme Freixa, l'ex-President de l'AMC i batlle d'Argençola, Toni Lloret, i el Vicepresident i alcalde de L'Estany, Salvador Tresserra. Per part de la Diputació, han comparegut la Presidenta, Mercè Conesa, el coordinador general, Xavier Forcadell, i el director del gabinet de la Presidència, Salvador Gausa.
L'objecte de la reunió ha estat la presentació de l'Associació a la Diputació i la vindicació de les accions amb enfocament “micro” en els projectes de l'administració. Davant d'aquesta petició, la DIBA ha explicat que disposa d'un catàleg de programes ja adaptat a municipis de menys de 500 habitants havent eixamplat els requisits per accedir-hi, a més d'una línia específica de suport al petit municipi -considerats així els menors de 1.000 habitants-. Pel que fa a la vessant econòmica d'ajuts, projectes i serveis, des de la DIBA s'aposta per la discriminació positiva cap el territori menys poblat en entendre que les dades macroeconòmiques no es poden aplicar de la mateixa manera en economies “micro”.
L'AMC ha exposat la seva intenció d'actuar com a lobby (i no com a prestadora de serveis) i de posar la mirada política en el concepte de ruralitat. Aquesta incidència es faria a través, per exemple, del coneixement i trasllat dels Plans Forestals Municipals a les Diputacions per tal de treballar tant en la planificació com en la prevenció.
Finalment, s'ha acordat que l'AMC presentarà una proposta de guió amb les línies de treball per a iniciar les col·laboracions parlades amb la Diputació de Barcelona. També es contactarà amb l'Àrea d'Espais Naturals i Medi Ambient i amb el president de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras.

L'11 de març ha estat el torn de la Diputació de Tarragona. El vicepresident, Josep Maria Cruset, ha atès la visita de la presidenta de l'Associació M.Carme Freixa, acompanyada de Josep Pijoan (alcalde de Pira i actual president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà), Artur Miró i Eloi Menasanch (alcalde i regidor de Vilanova de Prades, respectivament) i M.Carme Ferrer (alcaldessa de Senan).

A dia 19 d'abril, la Presidenta de l'AMC, acompanyada dels alcaldes de Pinós, Torrebesses i Sant Esteve de la Sarga, ha visitat la Diputació de Lleida.


Pel que fa als grups polítics:
Reunió de la Presidenta i el Secretari de l'AMC amb el senador Quim Ayats i el diputat provincial a Girona Pau Presas (ERC), a Girona. En la trobada, s’ha exposat la necessitat que l’AMC sigui present a les comissions de discussió de les lleis, sobretot en l’àmbit d’urbanisme i administració local, i s'ha tractat a fons el desencaix de la normativa urbanística actual en els micropobles.També a partir de les visites que s’han anat fent a la Diputació, s’exposa la necessitat de mantenir, com ho poden fer amb la resta d’entitats municipalistes, un contacte periòdic en el moment de planificar actuacions i línies d’ajut. A nivell de normativa estatal, sembla que hi ha voluntat en la majoria de partits de tornar a revisar l’ARSAL, que és la gran llei que afecta a les competències municipals, i on cal estar-hi present a través dels debats.

Per la seva banda, en la primera intervenció de Jaume Moya (En Comú - Podem) al Congrés, el diputat fa una defensa del món rural: El diputat lleidatà d'En Comú Podem defensa la gestió del medi ambient i la producció d'aliments que es fan en les zones rurals