Anàlisi dels resultats del 27S

dimarts 27 octubre 2015

El 27S, una jornada molt participativa als micropobles

Ens trobem immersos en un moment històric, en què Catalunya té la oportunitat de construir un nou país entre totes i tots. En aquest context, i després que les institucions espanyoles suspenguessin la consulta sobre la independència de Catalunya, el mes de gener del present any es van anunciar les Eleccions al Parlament de Catalunya, convocant-les i dissolent el Parlament a principis del mes d'agost. Després d'una campanya electoral frenètica, el #27S va arribar.

Un dels fets més destacats de les eleccions al Parlament de Catalunya celebrades el passat 27 de setembre és l’alta participació. Amb el vot exterior integrat, arriba fins el 74,95%, essent 7 punts superior a la de les eleccions autonòmiques de 2012 (67,76%). A més, els experts observen que el vot s’ha homogeneïtzat: la participació ha crescut allà on era més baixa. Per tant, hi ha menys diferència percentual de participació entre els municipis on es vota més i on es vota menys.

Ara bé, quin ha estat el comportament electoral dels micropobles el 27S?
Precisament, pel que fa a la participació, la majoria de municipis associats ha superat la mitjana catalana. Amb un valor màxim del 93,21% (Gallifa) i un mínim del 70,33% (Canejan), la participació mitjana als 96 micropobles que conformen l’Associació ha estat del 84,43%, gairebé 10 punts percentuals per sobre de la mateixa dada a nivell autonòmic.
Són 13 els municipis que han obtingut una participació igual o superior al 90% (Gallifa, Alpens, Savalla del Comtat, Palau de Santa Eulàlia, Castellfollit de Riubregós, Espinelves, Sobremunt, Castellolí, La Torre de Fontaubella, La Vajol, Lluçà, Rupit i L’Estany). D’altra banda, tan sols a 5 micropobles la participació ha estat igual o inferior al 75%. Aquests són: El Pont de Bar (75%), Cabanabona (74,29%), Talarn (74,15%), Sant Esteve de Sarga (73,77%) i, com ja s’ha esmentat al paràgraf anterior, Canejan (70,33%). La resta de municipis se situen al voltant del 80-85%.

Pel que fa als partits polítics, s’observa una sensible variació respecte els resultats generals a Catalunya. Mentre que la força més votada (Junts pel Sí) va obtenir el suport del 39,54% dels catalans i les catalanes, als micropobles aquesta xifra s’incrementa fins el 68,05%. Seguint l’ordre dels resultats generals, Ciutadans va ser el segon partit amb més vots: el 17,93% dels votants catalans va optar per aquesta opció. Als municipis associats a l’AMC, en canvi, tan sols obté el suport del 4,74% de l’electorat. Aquest biaix també l’experimenten el PSC, Catalunya Sí Que Es Pot i el Partit Popular. Els socialistes tenen un 8% menys de suport als micropobles (4,58%) que la mitjana catalana (12,74%); CSQEP, obté un 3,17% dels vots (enfront del 8,94% a nivell autonòmic) i el Partit Popular compta amb la meitat del suport que arreu del territori català: del 8,5% autonòmic al 4,56% dels micropobles. D’altra banda, les formacions que augmenten el seu suport als municipis associats respecte la mitjana catalana són la CUP-AE i Unió Democràtica de Catalunya. La CUP, amb un 8,2% de vots als resultats generals, aconsegueix un 12,01% de suport als micropobles; i Unió passa del 2,51% al 3,68%.
El bloc sobiranista (Junts pel Sí + CUP-AE), per tant, proper al 48% dels vots a nivell autonòmic, creix fins el 80% entre els 96 municipis associats.

Amb els resultats a la mà, és moment de reflexionar i no caure en paranys que enterboleixin el progrés cap a un Estat inclusiu i garant de protecció social cap a la seva ciutadania. Des de l'Associació de Micropobles de Catalunya, sigui quin sigui el proper escenari polític, seguirem treballant per donar veu i visibilitzar els municipis de menys de 500 habitants.