El Lluçanès, 43a comarca de Catalunya

diumenge 26 juliol 2015

"Vols que el teu municipi formi part de la comarca del Lluçanès?"

Seguint l'estela del Moianès, el Lluçanès ha engegat un procés participatiu per decidir la seva constitució en comarca administrativa, després de reivindicar la història comuna, les característiques geogràfiques homogènies i la conjunta gestió de l'economia de la comarca natural conformada per 13 municipis (dels quals 3 són micropobles). Dins la comarca d'Osona: Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Martí d'Albars i Sobremunt; dins del Berguedà: Santa Maria de Merlès; i al Bages, Sant Feliu Sasserra.

Gran part dels ciutadans que s'han desplaçat fins els locals habilitats per a la votació ha donat el seu suport a la nova comarca. Aquests representen una participació del 55,1%, superior a la que va generar la votació del Moianès (47%).

A diferència de la comarca del Moianès, on a tots els municipis va guanyar el Sí, al Lluçanès el No s'ha imposat a Santa Maria de Merlès, Sant Agustí, Sant Boi, Sant Feliu Sasserra i Sant Bartomeu del Grau. El Sí, doncs, ha estat el resultat a Prats de Lluçanès, Alpens, Sobremunt, Sant Martí, Lluçà, Oristà, Olost i Perafita. La futura comarça serà més petita del previst, ja que només en formaran part les poblacions que així ho han triat (Perquè el Lluçanès es convertís en comarca, s'exigia que hi hagués un mínim del 35% de participació i que la meitat dels municipis votessin a favor del Sí, tal i com s'ha produït).

La voluntat d'uns 6.790 habitants s'ha manifestat en aquesta consulta que no és vinculant. El que sí que ho serà, però, és l'acord del ple que es prengui posteriorment i que es correspondrà a la decisió del veïnat.

Fotos de la jornada participativa al Lluçanès (via Nació Digital - Osona)