L'AMC agraïm a la Generalitat que no hagi suprimit l’aportació econòmica

divendres 14 febrer 2014

L’Associació de Micropobles de Catalunya (AMC) volem mostrar el nostre agraïment a la Generalitat de Catalunya per no haver suprimit l’aportació econòmica del fons de cooperació als municipis petits.

Alhora, ens solidaritzem amb els municipis més grans que aquest any no la rebran i creiem que:

- Cal preservar l’assimetria del país i fugir del país-ciutat.
- És evident que el nombre d’habitants és important, però la preservació del territori també ho és.
- Tothom ha de tenir accés a uns serveis similars, visqui on visqui.
- El cost dels serveis a zones rurals és, evidentment, més car si el repercutim sobre el nombre d’habitants.
- Establir un estàndard de servei consensuat amb els ens locals garanteix una prestació de serveis adequada.
- No podem felicitar el govern de la Generalitat per no comptar amb els Fons de Cooperació Local que prevèiem, però sí li agraïm que a l’hora de repartir prioritzi els municipis petits que som els més dependents d’aquests fons.
- Demanem als partits polítics que no només es manifestin en funció de les alcaldies o municipis més grans que governen i que tinguin una visió àmplia i completa del país.
- Les àrees metropolitanes són molt importants, però no més que les zones rurals.

També volem comunicar que estem totalment en contra de la majoria dels articles que conformen la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) presentada pel govern espanyol. És per això que, donem el nostre suport en la presentació del recurs d’inconstitucionalitat contra la normativa estatal a Catalunya, que ha anunciat que farà la Generalitat.

Des de l’AMC agraïm la participació en la redacció de la Llei Catalana de Governs Locals ja que sempre hem trobat diàleg i hem pogut dir-hi la nostra, i considerem que:


- La LRSAL s’ha fet des d’un despatx i evidencia el desconeixement del territori.
- L’autonomia municipal també existeix i es vol exercir des dels pobles amb pocs habitants.
- Volem que el nostre referent d’administració superior siguin els consells comarcals per proximitat i comprensió de la realitat.
- Grans articulistes, editorialistes i líders d’opinió s’omplen la boca de la reducció de la despesa amb les administracions i suggereixen la reducció de Municipis petits quan són aquests els que menys despesa generen.
- La despoblació de les zones rurals és una realitat i ho hem d’aturar, en la mesura que ens a sigui possible. Rebaixar el nivell de serveis o allunyar la gestió no ajuda al manteniment de la població.

Comunicat AMC agraïment GenCat