L’AMC participa en un debat sobre la Llei Estatal d'Administració Local

dilluns 27 gener 2014

La presidenta de l’Associació de Micropobles de Catalunya (AMC), Maria Crehuet, i l’alcadessa de Lluçà i member de l’AMC, Eva Boixadé, van participar la setmana passada en un esmorzar coorganitzat per Alcaldes.eu i El Punt Avui, a l'hotel Avenida Palace de Barcelona, per debatre sobre els efectes de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL).

Segons va anunciar el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat, Joan Cañada, la Generalitat presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra la normativa estatal a Catalunya. Cañadas va explicar que “la norma vol recentralitzar i treure competències”, i va afegir que l'articulat de la llei estatal d'administracions locals “xoca amb el model català de món local”.

El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, també es va mostrar molt crític amb la normativa estatal: “Aquesta llei no dóna solució als problemes que hi ha als municipis.” Segons Amor, “la filosofia de la llei és la de les xifres i de l'estabilitat pressupostària” i “posa en risc els serveis públics i de proximitat”. Amor va anunciar que des de la FMC estudien la inconstitucionalitat de la norma.

El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, va deixar molt clar que la llei és “un cop d'estat a l'autonomia” que té un debat en el rerefons: “Els ciutadans perden la possibilitat de viure en pobles pròspers.” Buch es va mostrar favorable a la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei.

Des de l’AMC, Maria Crehuet diu que és molt important que “les entitats i intitucions que tenen recursos recorrin la llei, ja que a l’AMC no ens reconeixen oficialment com a entitat municipalista” i assegura que “qualsevol normativa que limiti l'autonomia local i allunyi la gestió pública dels ciutadans és antidemocràtica. Per tant, és necessari que es presenti un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei estatal d'administració local”.