L’AMC defensa el present i el futur dels micropobles, a Dijon

divendres 6 desembre 2013

La presidenta de l'Associació de Micropobles de Catalunya i alcaldessa d’Ordís, Maria Creuhet i l’alcaldessa de Vallfogona de Ripollès, M. Carme Freixa van assistir els dies 26 i 27 de novembre al seminari nacional de la Xarxa Rural Francesa, a Dijon.

“Els territoris rurals prenen el seu futur a les seves mans” i “Camp innovador en el cor de la metropolització” van ser els dos principals lemes de la trobada nacional on hi van participar polítics i tècnics, gestors dels programes Leader 2007-2013 i 2014-2020, representants de ministeris i professionals interessats en temàtiques relacionades amb el món rural.

La trobada es va desenvolupar a través de diferents blocs temàtics relacionats amb la població, el medi ambient, el creixement econòmic, entre d’altres. La presidenta Maria Creuhet i l’alcaldessa M. Carme Freixa van participar a l’Espai Europa. Crehuet i Freixa van valorar l’aportació del programa Leader als petits municipis i com aquest ha contribuït al desenvolupament dels micropobles.

A Creuhet li van demanar que opinés sobre si les ajudes europees han significat un abans i un després en el món rural i va respondre que “sempre que hi ha una actuació hi ha un abans i un després. Mai les coses són igual. Si són millor o pitjor és el que s’ha d’analitzar per tal d’anar millorant”. També li van preguntar com ha influït el programa Leader en els micropobles i va respondre que “més enllà dels propis programes, el que ha significat ha estat la possibilitat de relació amb d’altres espais rurals la qual cosa ha aportat visions noves i/o diferents, i aquest intercanvi de visions, de manera de fer i d’actuar, també ha generat noves dinàmiques”. El fet de portar a terme actuacions en el marc del programa Leader “ha generat noves actuacions paral·leles o subordinades, fet que ha significat una riquesa global, econòmica i de dinàmica, en els llocs on aquestes actuacions s’han portat a terme”, va afegir.

Les dues representants de l’AMC van voler transmetre i compartir amb els participants “el paper imprescindible del municipi i del seu Ajuntament per contribuir a la dinamització del territori”. La implicació en programes com el Leader “ha de ser total, no només per la possibilitat que arribin recursos a les iniciatives dels municipis sinó també per definir les estratègies i les línies a subvencionar”.

D’altra banda, Crehuet i Freixa van explicar a tots els grups d’acció local “la realitat que vivim i del perill que representen les lleis recentralitzadores que s’estan tramitant”. També van insistir, a periodistes i professionals especialitzats en la situació legal, que aquestes lleis “ens poden fer desaparèixer i el què suposarà per als habitants dels micropobles”.