Les Valls del Moncau acullen la IX Trobada d'Estudis per a la Preservació del Patrimoni de la Pedra Seca als Països Catalans.
El passat 20, 21 i 22 d'octubre el Pont de Vilomara, Mura i Talamanca han estat els escenaris de les jornades sobre pedra seca. A banda de conferències (Col·labora X paisatge, Parc Nacional de Cinque Terre (Itàlia), Geoparcs Mundials UNESCO...), s'han realitzat visites temàtiques al voltant de les tines i la vinificació de la pedra seca, arrelada a les Valls del Moncau.
Amb les darreres altes de Riner (Solsonès), Vidrà (Osona), Baronia de Rialp (Noguera), Pradell de la Teixeta (Priorat) i Campins (Vallès Oriental), no només s'arriba a la xifra de 139 municipis associats sinó que es confirma la transversalitat territorial de l'Associació, tal i com la seva naturalesa exposa. Seguim sumant, tant pel que ens uneix com pel que ens distingeix i ens fa únics, per un mateix objectiu: la reivindicació de la ruralitat i de les capacitats dels micropobles.
L'Ajuntament de Garrigàs ha fet arribar a l'Associació un certificat de la moció aprovada en la sessió extraordinària urgent de 5 d’octubre de 2017, en la qual es mostra la solidaritat d'aquest Ajuntament amb els municipis que, juntament amb Garrigàs, van resultar afectats pels danys provocats per la violència policial i amb les persones que han resultat ferides com a resultat de la brutalitat en l’actuació desproporcionada dels cossos de seguretat de l’Estat.
Des de Micropobles, tot el suport incondicional.
Conté més 300 pàgines, moltes fotos, mapes, sons i una cinquantena de municipis de menys de 500 habitants.
El num. 45 (desembre 2017) de "Les Notícies de llengua i treball", revista que edita semestralment la UGT de Catalunya, publica una entrevista amb la presidenta, M.Carme Freixa. L'autora, Magda Gascón, dedica un reportatge molt encoratjador per a l'Associació i el món rural en el qual s'inclou un "passeig literari pels micropobles".
Enllaç a la revista: http://www.ugt.cat/download/cultura/lndlit_045_2017_web.pdf
Amb l'objectiu de posar en valor la riquesa natural i paisatgística del país a través de l'enjardinament i l'ornamentació, l'Associació de Micropobles de Catalunya i Viles Florides van signar un conveni de col·laboració a finals de 2016. Enguany, aquesta relació s'enforteix i es renova.
La Federació Ecologistes de Catalunya, amb l’adhesió de més de 40 entitats d’arreu del país, demanen al nou govern de la Generalitat de Catalunya recuperar l’antic Departament de Medi Ambient com a organisme amb competències úniques i pressupost estructural per desenvolupar totes les accions de govern vinculades al medi ambient. Actualment està repartit entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que ambdós tenen moltes altres competències. Llegiu el manifest a: http://dom.cat/1g6q
L'escola de Tuixent participa en la 6a edició, que comprendrà el curs escolar 2018-2019, del projecte "Investiga amb CosmoCaixa!", una iniciativa que es dirigeix a fomentar l'esperit de recerca entre els nens i nenes de 5è i 6è procedents d'escoles de tot Catalunya.
"Investiga amb CosmoCaixa!" proposa als alumnes treballar durant tot un curs acadèmic sobre un tema científic d'actualitat de la mà d'investigadors de primera línia, abordant qüestions molt diverses. A final de curs, les escoles presenten els resultats de les seves recerques en un congrés científic davant d'altres escoles i de les seves famílies.
El projecte forma part de la recerca "HAMLETS. IMMIGRATION AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN SMALL VILLAGES" i compta amb el suport de l'equip de la UAB i de l'Associació de Micropobles de Catalunya.
A banda de donar a conèixer l'avantprojecte d'Estatut dels Micropobles a membres destacats del Govern, s'ha acordat crear una comissió per concretar com recollir els principals punts que es demanen i també per analitzar el nou PUOSC.